top of page
3 VB k.jpg

AN DE NAEYER

diepteduiker en betekeniszoeker

zachte ziel, intuïtief en authentiek

hoopverlener en mensen-mens

vang graag de essentie en het hart van wat belangrijk is

out-of-the-box en creatief

voorvechter voor authenticiteit en raakbaarheid

verzot op schoonheid en symboliek

klinisch psycholoog, jongeren & volwassenen

​

psychodynamisch therapeut en diagnostiek

​

contextueel systeemtherapeut

​

rouw- en verliestherapeut

​

TUSSENTIJD

een gedeelde plek tussen wat was, wat is en wat had kunnen zijn

een zone waarin lichte donkerte en donkere lichtheid voelbaar kunnen worden

een ruimte waarin de tijd even stil staat tussenin....

​

ROUW EN VERLIES

​Rouw raakt ons allemaal. Het is een normale reactie op een verliessituatie. Leven en verlies zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens onze levensreis komen we verliezen tegen, kleine en grote. Het zijn bijna steeds ongewenste gasten, die helaas aan onze tafel zitten. Het ene verlies kunnen we bevatten, het andere is zo ondenkbaar dat het een diepe wonde slaat. Rouw is de keerzijde van liefde en gaat over hechting; waar geen hechting is, bestaat ook geen rouw. Als mens worden we geboren en hechten we ons. Je hecht je aan jezelf, je lichaam, aan mensen om je heen en een groter geheel. Bij verlies word je onthecht en ga je uit verbinding. Hierdoor is rouw geen hulpvraag op zich maar gaat het over de pijn van het uit verbinding zijn. Daarom wordt rouw vaak omschreven als liefde die zijn adres is kwijtgeraakt ( JJ Suurmond). En is rouw verwerken ook niet loslaten, maar is het anders leren vasthouden.

​

Ondanks het gegeven dat verlies universeel is, is rouw een erg persoonlijk en uniek proces. Een proces dat zorg en aandacht vraagt. Een verlies kan een ingrijpende en ontwrichtende gebeurtenis zijn, dat ieder van ons op een andere manier raakt. Zo ook de manier waarop we ermee verder leven. Vaak gaan we een tijd in overlevingsstand om onszelf staande te houden, en willen we vooral doorgaan met het leven ( dóórleven). Gevoelens en herinneringen gaan achter slot en grendel. We kijken niet meer achterom. Of we dreigen net vast te komen zitten in intense gevoelens van verdriet en gemis (doorléven). En gaan stevig op de rem staan van het verdere leven.  Met als enige focus het verlies. In een ‘gezond’ rouwproces kan er ruimte worden gemaakt om gevoelens van pijn, verdriet en gemis te doorvoelen (doorléven), afgewisseld met ruimte om met andere dingen bezig te zijn en vooruit te kijken gericht op het verder leven (dóórleven). Rouwen is een constante slingerbeweging en evenwichtsoefening tussen doorléven (verliesgericht) en dóórleven (herstelgericht). Het zoeken naar de ruimte waarbinnen beide polen elkaar afwisselen en beweging mogelijk maken tussen beide, de slingerbeweging, benoem ik graag als het zoeken naar de ‘tussentijd’. In deze ‘tussentijd’ ligt de mogelijkheid tot het versterken van de veerkracht en de levensstroom, en kan er ruimte komen voor persoonlijke groei.

​

Soms kan verdriet lange tijd als een schaduw met je meelopen... je gaandeweg verstikken en ervoor zorgen dat je je niet goed meer voelt. Soms stapelt het ene verlies zich op ander verlies. Stapeltjesverdriet ( Sabine Noten) noemen we dat. Of nieuw verlies kan oud verlies wakker maken, waardoor golven van verdriet je overspoelen. Verlies kan dan te groot en ondraaglijk voelen. En dan lijkt overleven de enige optie. Hierbij kan professionele ondersteuning noodzakelijk en helpend zijn. Bovendien kent rouw vele gezichten. Helaas wordt het nog te vaak geassocieerd met de dood of het loslaten van het leven. Toch gaat rouw om zoveel meer. Het schuilt in alle kieren van ons leven en gaat ermee samen. We noemen dit dan naast ‘levensverlies’ ook graag ‘levend verlies’.  Levend verlies, als concept van niet dood-gerelateerd verlies, is op zovele manieren aanwezig in het leven. Het omvat een brede waaier aan verschillende verlieservaringen, waardoor het alomtegenwoordig is. Denk maar aan verlies door scheiding, verlies van gezondheid door het krijgen van een diagnose (voor jezelf of iemand uit het gezin) of een beperking waarmee je verder moet, verlies van een relatie of vriendschap die beëindigd wordt, verlies van een job, een thuisland, een kinderwens, een toekomstdroom....Toch wordt levend verlies als dusdanig te weinig (h)erkend waardoor het in de schaduw blijft. Bijgevolg kan het veel schaduwpijn en schaduwverdriet veroorzaken. Levend verlies is verlies dat elke keer weer in je leven terugkomt. Het zijn steeds terugkerende golven van rouw, zoals de golven van een oceaan, die je soms dreigen te overspoelen…soms enkel deining veroorzaken. Sommigen noemen het daarom ook liever ‘terugkerende rouw’, ‘meegroeiend verlies’ of   ‘voortdurend verlies’.  Hoe dan ook, levend verlies is verlies zonder eindpunt. Het blijft een ‘learning on the job’. Hoe kunnen we nu navigeren door deze steeds terugkerende golven? We duiken in de diepte en duiken mee op deze golven van rouw. En we kijken naar de vraag hoe we een baken van hoop en houvast kunnen bieden in de voortdurend veranderende zee die levend verlies is.

​

AANBOD

Mijn kracht is luisterend en dragend aanwezig te zijn in de ont-moeting, sensitief, transparant en ongedwongen. Met 'Tussentijd' hoop ik een plek te kunnen creëren voor datgene wat vaak slechts stamelend kan gezegd of gedeeld worden maar in de diepte leeft. Ik wil graag samen met jou  de dwaling omarmen en de verwarring verwelkomen. Een baken zijn voor de gevoelens van pijn en verdriet.  Ik wil luisteren naar verhalen die de essentie van het leven in zich dragen. Samen op zoek gaan naar helderheid in wat er leeft, via de juiste woorden of beelden die spreken. Zo wens ik erkenning te geven aan datgene wat in jouw leven meer zachtheid en ruimte vraagt. De vragen durven te leven in jouw verhaal, jou ondersteunen in het zoeken naar antwoord en betekenis. Verhalen vertellen gaat over betekenis geven. “You have to create stories you can live with”, en samen trachten terug schoonheid toe te kennen aan datgene wat nodig is om niet door de pijn van het verlies getekend te blijven.

                                                                         

Vanuit een veiligheid en warme nabijheid wil ik samen op zoek gaan naar de veerkracht die huist in jou.  Jou ondersteunen bij de herschikking van je leven of het herschrijven van je levensverhaal, waarin het verlies verweven en geïntegreerd kan worden. Hierbij gaat het om het vinden van een manier om de verliesdraad of het rouwtouw te verweven in het vlechtwerk van jouw leven, passend bij wie jij bent. Op jouw manier, op jouw tempo. Diegene of datgene wat je verloren bent niet alleen niet te vergeten maar verder mee te dragen. Zo wordt jouw verhaal weer van jou, kan je jezelf gaan ondertitelen en word je je eigen begeleidend schrijven. Vanuit een intense geraaktheid en alomvattend wankelen kunnen we zo samen zoeken naar een nieuwe houvast en komen tot een transformatie/veranderingsproces waar jouw verlies en rouw onderdeel van mogen zijn, in verbinding met de mensen om je heen. Hierdoor ontstaat ruimte om de toekomst weer vorm te geven. Het leven opnieuw te leren leven, de wereld opnieuw leren kennen via een nieuwe manier van in het leven staan. (‘relearning the world’, T. Attig).

              

Zullen we vertrekken vanuit een nabijheid die vertraging en warmte toelaat in het contact, van mens tot mens? En samen ‘tussentijd’ creëren?

 

CV 

Master in de Klinische Psychologie ( KULeuven, 1993-1998)

Postgraduaat opleiding Gezins-en Relatietherapie - Systeem- en communicatietherapie, contextuele therapie (KULeuven, 1998-2001)

Postacademische Vorming Klinische Psychodiagnostiek voor kinderen en jongeren ( KULeuven, VUBrussel, UGent, 2000-2002)

Post Educatieve Vorming Therapeutisch werken met Rouw en Verlies (Expertisecentrum Verbinding in Verlies ism VUBrussel, 2023-2024)

​

BIO

In 1998 studeerde ik af aan de KUL als klinisch psychologe. Vervolgens verdiepte ik me in het systeemtherapeutisch denkkader via een driejarige postgraduaat gezins- en contextuele therapie (KUL). Daarna voltooide ik het tweejarige postgraduaat Klinische psychodiagnostiek voor kinderen en jongeren (samenwerking KUL, VUB, UGent) waarin ik me vooral verder bekwaamde in de psychodynamische psychodiagnostiek en therapie voor kinderen . Ik startte mijn carrière in een revalidatiecentrum voor kleuters met een ontwikkelingsvertraging. Daarna bouwde ik 25 jaar ervaring op binnen de residentiële kinder- en jeugdpsychiatrie. Daar werk ik met kinderen/jongeren en hun gezin of context, die reeds tal van breuklijnen, verliestrauma’s en betekenisvolle verlieservaringen hebben meegemaakt doorheen hun jonge leven.  Persoonlijk heb ik steeds een grote affiniteit gevoeld voor het thema rouw en verlies, aangezien dit  ‘des mensen’ is en deel uitmaakt van het leven.  Bovendien heb ik al heel vaak mogen ervaren dat het erg normaliserend werkt indien de impact van verlies kan en mag gezien én gedeeld worden.  Wanneer we deze durven aankijken en ruimte voor maken, gaat er een sterke helende kracht van uit. Mijn passie, samen met deze ervaring, brachten me ertoe om de jaaropleiding ‘Therapeutisch werken met Rouw en Verlies’ te volgen binnen het Expertisecentrum Verbinding in Verlies. Het steeds opnieuw geraakt worden door verhalen van verdriet als ergens diep opgeborgen en ‘ongeleefd’ leven, als verloren gelopen, gestolde emotie of verdrongen verleden, gecombineerd met mijn liefde voor taal, schoonheid, symboliek en rituelen, resulteren in de wens om me verder in dit thema te verdiepen en samen met anderen hierrond op weg te gaan.

​​

DIT BEN IK

Ik kies voor duiken naar de diepte en niet voor half werk

Ik sta gretig en intens in het leven maar pleit ook voor traagzaamheid

Noem mezelf graag een zachte ziel, intuïtief, authentiek en gevoelig

Maar ook temperamentvol, veeleisend en passioneel

Vang graag de essentie en het hart van wat belangrijk is

Betekeniszoeker, zachtmaker, hoopverlener en mensen-mens

Creatief - out of the box denker, kleur graag buiten de lijntjes           

Grote liefde voor taal, woorden en verhalen en beroerd door symboliek en rituelen

Sterk geloof in de kracht van kwetsbaarheid, voorvechter van authenticiteit en raakbaarheid

Verzot op verse bloemen en wildplukken, brunchen en op ontdekking gaan naar sfeervolle plekjes

Laat me graag omringen door schoonheid, wordt graag geraakt door kunst en cultuur

Van nature ben ik nieuwsgierig en voel ik mijn hart stuiteren als ik de lucht van verse bossen opsnuif vanuit een cosy cabin of een koffie kan drinken in de stad

Werken met mensen doet het bloed warmer door mijn aderen stromen

​​

​PRAKTISCH

Doelgroep: kinderen ( vanaf 10 j) , jongeren, (jong)volwassenen

Visumnummer : 294102

Nummer psychologencommissie: 752122627

 

Tarief: 75 euro/uur

​Bij annulatie van een sessie minder dan 24u voor aanvang van de sessie, zal deze worden aangerekend.

​

an@compagniebougie.be

0478 88 66 23

bottom of page