Overslaan en naar de inhoud gaan
Energieproblemen? Burn-out?

Burn-out & stress

Burn-out heeft in eerste instantie te maken met stress. Wij hebben allemaal een natuurlijke stresscyclus. Stress is bedoeld om op korte tijd in actie te kunnen komen, bijvoorbeeld als er gevaar dreigt. Maar ook om gewoon mentaal en fysiek te presteren. Stress is dus niet per se negatief, stress helpt jou om 's ochtends op te staan!

Het is een natuurlijke reactie van je lichaam, een proces dat helemaal automatisch gestuurd wordt. Bij stress worden door je autonoom zenuwstelsel een heleboel reacties in gang gezet om te kunnen (re)ageren: je hart klopt sneller, je ademhaling gaat sneller, je spieren spannen zich op, stresshormonen worden aangemaakt,... Door in de actie te gaan, kan je energie geactiveerd, gebruikt en afgevoerd worden. Daarna komt je lichaam automatisch weer tot rust.

Die natuurlijke stresscyclus varieert in de tijd, soms duurt dit minuten, soms uren, dagen, maar raakt soms chronisch verstoord.

 

Wat gebeurt er bij chronische stress?

Bij extreme of langdurige stress is je lichaam constant harder aan het werken dan het eigenlijk kan. Je hele systeem gaat in overdrive, je blijft te actief, waardoor je niet meer tot rust kan komen, ook niet als je slaapt.

Je raakt overspannen en op de duur opgebrand. 

Het probleem is dus niet stress op zich, maar wel hoe we met stress omgaan!

 

Wil je meer weten over hoe je komt vast te zitten in stress?

Schrijf je in voor de basistraining burn-out of hoor wat dokter Koen De Waegenaere erover heeft te zeggen.

Dit filmpje kan je alvast al iets meer duidelijkheid geven.